AILANTHUS ALTISSIMA REGISTRATION PROJECT, 2014 -

 

Frank Bruggeman

 

CHINESE HEMELBOOM / AILANTHUS ALTISSIMA

 

Ungoing registration and photo project of the tree Ailanthus altissima. The focus of the observations is located in the cities Rotterdam and Berlin where the urbanization advances more and more and the spontaneous increase of the tree less and less often occurs and move to the outskirts of the city.

 

 

Rotterdam:

 

 


 

 

GETTOPALM – artikel

 

[ezcol_1half]

Inwoners van Detroit noemen hem gettopalm. In ons land heet hij hemelboom: Ailanthus altissima. De gettopalm ontleent zijn naam aan zijn vermogen om tot wasdom te komen op allerlei verwaarloosde binnenstedelijke terreinen en aan zijn – vooral als zaailing – enigszins palmachtige voorkomen. De boom neemt met weinig genoegen: een spleet in het asfalt of tussen een stoeptegel en gevel is vaak al voldoende. Hij kan goed tegen droogte en gedijt op bijna alle grondsoorten. Lucht- en bodemverontreiniging lijken de boom niet te deren. Voor Detroit geldt: hoe hoger het aantal zaailingen van A. altissima in een wijk of buurt, hoe verder de gettovorming is voortgeschreden.

Nu zou ik Rotterdam-Zuid, waar ik woon, niet graag met Detroit vergelijken maar als ik er een beetje op let zie ik de hemelboom werkelijk overal. Dat heeft het stadsdeel grotendeels aan zichzelf te danken want in het verleden zijn er nogal wat als straat- en parkboom aangeplant. Maar waar A. altissima zich voor enkele tientallen jaren terug in Nederland nauwelijks vermeerderde, lijkt deze exoot daar inmiddels geen enkele moeite meer mee te hebben.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

In de Standaardlijst van de Nederlandse flora staat de hemelboom aangemerkt als wachtkamersoort. In België is in 2011 een gedragscode gesloten waarbij tuincentra, kwekerijen, tuin- en landschapsarchitecten zich hebben verbonden de hemelboom niet meer te verkopen of aan te planten. In Nederland daarentegen neemt menige burgemeester en wethouder nog enthousiast de schop ter hand teneinde het gemeentelijk groen met één of meer hemelbomen te verrijken.

Moet ik nu voor of tegen de hemelboom zijn? Ik had er tot voor twee jaar terug één in mijn tuin. Net zoals veel soortgenoten een zaailing die tegen mijn gevel omhoogschoot en daardoor fungeerde als een natuurlijk zonnescherm. De eigenaar van het gebouw was er minder gelukkig mee en gaf opdracht de boom om te zagen. Eigenlijk verlang ik wel terug naar mijn gettopalm. Ik hoef er gelukkig niets voor te doen. Deze zomer hebben enkele nieuwe zaailingen langs mijn gevel al een hoogte van een meter bereikt!

 

Gepubliceerd in: Onze Eigen Tuin, winternummer 2014 [/ezcol_1half_end]

 


 

 

 

Berlin: